Yaşam Koçluğu çok gerekli mi?

Koçluk, kişilerin ya da kurumların bulundukları nokta ile ulaşmak istedikleri nokta arasındaki mesafeyi geleceğe odaklanarak kapatan ve danışanla koç arasında kurulan planlı bir gelişim ilişkisidir. Yaşam koçları danışanları için neyin iyi olduğunu bilseler de onlara bir şey öğretme niyetinde değillerdir. Çünkü herkes kendi yaşamının uzmanıdır ve bütün yanıtlar danışanın kendisindedir.

Bu durumda yaşam koçu ne işe yarar ve koçluk hizmeti alması gerektiğini düşünen birine ne gibi bir yarar sağlar. Koç ya da yaşam koçu, kişiye farkındalık kazandırarak sahip olduğu potansiyeli açığa çıkarmasına, kaynaklarını doğru kullanmasına ve onun kendisi için en uygun çözümleri bulmalarına destek olurlar. Bu desteği kibarlık ve alçak gönüllülük içerisinde yaparken en önemli araçlarından biri, doğru soruları sorabilmektir. Güçlü ve doğru soru sorabilmek için koç, kişinin ne söylediğinden çok ne söylemek istediğine odaklanır. Bunu sahip olduğu üst düzey dinleme becerisiyle ve gözlem yeteneğiyle yapar.

Koç bu konuda öyle ustalaşmıştır ki, kişinin kendisine olan ancak farkında olmadıkları ve kullanmadığı kaynaklarını açığa çıkarır ve adeta kişinin içindeki devi uyandırarak enerjilerini, motivasyonlarını üst düzeye çıkarmaya gayret eder. Çünkü koç kişinin mükemmel olduğu ve sonsuz kaynaklara sahip olduğu düşüncesiyle hareket ederek, temelde potansiyele odaklanır. Kişinin ya da kurumun yolları üstünde ne kadar engel varsa onları kaldırmasına ve performansının maksimuma ulaşmasına yardımcı olur.

Kişilerin bütün yaşam alanlarıyla ilgili olan koçluk türüne Yaşam Koçluğu ya da Life Coaching denir. Bir yaşam koçunda bulunması gereken özellikler vardır. Yaşam koçu; insanlara yardım etmek için büyük bir arzu duymalı, üstün dinleme becerilerine sahip olmalı, iyililik, merhamet ve yeteneği güçlü bir şekilde harmanlamış olmalı, yargısız olma, Sezgisel güce sahip olmalı, kişisel sınırları bilmeli, hayata pozitif bakmalı, güçlü iş becerilerine sahip olmalı, empatik olmalı, etkili iletişim kurmalı, kendi yaşamını yönetebilmeli, gerçeğe odaklanmalıdır.

Yaşam Koçu kişiye ilişkilerinde, stres ve Zaman Yönetiminde, iş ve Özel Yaşam Dengesini kurabilmesinde, Maneviyat ve Kişisel Gelişiminde, Motivasyon, iş Konuları, Kariyer Planlama ve Geliştirme, Girişimcilik ve Küçük İşletmeleri Geliştirme, Finans ve Bütçe, Aile İlişkileri ve Çocuk Yetiştirme, Hobiler, Performans Geliştirme, Sınavlara Hazırlık, Duygusal Zeka Gelişimi, Sağlıklı Yaşam ve Yaşlanma gibi konularda yardımcı olabilir. Herkesin içinde bir güç uyur ve eğer bu gücün farkına varırsa neler yapabileceğine kendisi bile şaşırır. Yaşam koçunun görevi de zaten bunu yapmaktır. Detaylı bilgi için ilgili siteye bakın.