Verimli Ders Çalışma Teknikleri

7955246718_a2745e46bd_kPlanlı, etkili ve sürekli nasıl ders çalışabilirim? Hangi derse nasıl çalışmalıyım? Çalışıyorum ama unutuyorum,bunu nasıl önleyebilirim?

İşte bu ve buna benzer soruların cevaplarını bulmanızda,başarıya giden yolda kendinize uygun çalışma biçimini belirlemenizde burada anlattığımız verimli ders çalışma tekniklerini incelemeniz yerinde olacaktır.

Verimli ders çalışmak için öncelikle ders çalışmayı gerçekten istemek gerekir.Öğrenmeye istekli ve kararlıysanız zamanınızı iyi değerlendirirsiniz.Hedefiniz için gerekli olan yetenekleri kazanır ve kendinizi hedefe hazırlarsınız.

Verimli ders çalışmada dinleme,kavrama,tekrar etme,dinlenme ve uygulama basamakları çok önemlidir.Önce dinler ve algılamaya çalışırsınız.Ardından konuyu kavrarsınız tekrar yaprak konuyu unutmayı önlersiniz.

Dinleyerek yeni konulara kendinizi hazırlarsınız.Uygulama basamağıyla da kendinizi değerlendirir konuyu anlayıp anlamadığınızı ölçebilirsiniz.

ÇALIŞMA ORTAMINIZI DÜZENLEYİN!

Hedefinizi belirlediniz.Şimdi hedefinize ulaşmak için plan yapabilirsiniz.Ancak sizin rahatça planınızı uygulayabilmeniz ve sıkılmadan çalışabilmeniz için göz ardı etmemeniz gereken bazı şeyler var.

Çalışmanızı engelleyen dikkatinizi dağıtan şeyler ya bulunduğunuz çevreden ya da kendi zihninizden gelir.Çevrenizi oluşturan çalışma ortamınız ve sosyal çevrenizi ayrı, ayrı ele alalım.Çalışma ortamınızın belirli özelliklere sahip olması öğrenmeyi kolaylaştırır ve çalışmak için ayırdığınız zamandan yarar sağlarsınız.Böylece basit düzenlemeler yaparak daha verimli ders çalışabileceğiniz bir mekan oluşturabilirsiniz.Herkesin çalışmak için kendine ait bir alanı veya çalışma odası olmayabilir.Ancak burada önemli olan kendi şartlarımız doğrultusunda bir düzenleme yapabilmemizdir.Elbette bunu yaparken aile bireyleriyle,özellikle anne ve babamızla konuşarak birlikte düzenleme yapılmalıdır.

429046-3-4-757d9Peki nedir bu düzenlemeler;

  • Çalışma masasının konumu önemlidir.Hava şartlarından etkilenmemek ve dikkatinizin dağılmamasını önlemek için çalışma masanız pencere yakınında olmamalı ve çalışma masanızın üzeri mümkün olduğunca kalabalık malzemelerden arındırılmalıdır.
  • Çalışma odasının düzeni ışığın doğru yerden gelmesi konsantrasyonunuzu etkileyeceğinden,ışığın yetersiz olup olmadığına ve hangi açıdan geldiği gibi hususlara dikkat edilmesi gerekir.Ayrıca odanın düzenli havalandırılması bağ ağrısı gibi öğrenmenizde etkili olacak faktörleri engeller.
  • Ayrıca kendinize uygun bir sandalye seçmelisiniz.Seçilen sandalye çalışmanızı engelleyecek,uykunuzu getirecek kadar rahat olmamalıdır
  • Ders çalışırken öğrencilerin yaşadığı en büyük sorun dikkat dağılmasıdır.Çalışma sırasında masanızdan,odanızdan ya da çevrenizden dikkatinizi dağıtacak nesneleri (poster,ayna,müzik seti…gibi) uzak tutmalı gürültüsüz sessiz bir ortamda çalışmaya başlamalısınız.Yani çalışma odanız sessiz olmalıdır.Müzik,Televizyon gibi aletlerin odada olmamasında yarar vardır.Umarız müzikle daha rahat çalışıyorum deyip kendini kandıranlardan değilsinizdir.Çünkü insan beyni birçok uyaranı aynı anda alır fakat bir tek noktaya odaklanır.Bu sebeple hem müzik dinleyip hem de ders çalışmanız mümkün değildir.
  • Çalışacağınız derslere ait dökümanları masanızın üzerinde tutun.O an çalışacak olduğunuz kitap,not defteri,testlerin de kolayca ulaşabileceğiniz yakınlıkta olmasına dikkat edin.
  • Müzikle çalışma,televizyon karşısında çalışma ya da yatarak çalışma gibi sağlıksız,sizi amacınıza götürmeyecek alışkanlıklara sahipseniz hemen düzenli bir masada çalışma alışkanlığı kazanmak için kendinizi zorlayın.

Şu ana kadar 2 yorum yapıldı.

  1. abdulkadir dedi ki:

    bence dersi derste öğrenmezsen, çalıştığın dersten hiç bir verim alamazsın.dersi derste öğrenipte,bu teknikleri uygularsa daha verimli olur.

  2. halil mert dedi ki:

    Dersi sevmeyen çalışmayı da sevmez, teknikleri de uygulamaz, verim de alamaz 😀 😀 😀