Yeni Türk Ticaret Web Sitesi Kanunu

Sermaye Şirketlerinin Açacakları Web Sitelerine Dair Yönetmelik, Temmuz 2014 ilk haftası yürürlüğe girmek üzere Resmi Gazete’de yayımlandı. Yeni Türk Ticaret Kanunu (TTK) ile sermaye firmalarına web sayfası kurma zorunluluğu getiriliyor. 1 Temmuz 2014’ten itibaren kurulan firmaların, kuruluşlarının ticaret siciline tescil edildiği tarihten itibaren en az 3 ay içinde bir web sayfası açmaları gerekiyor. Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce kurulmuş şirketlerin, 1 Temmuz 2014 tarihinden itibaren 3 ay içinde web  sitesi açmaları ve bu sitenin belirli bir bölümünü, ilanların yayımlanması için tahsis etmeleri gerekecek. Yükümlülüklerini yerine getirmeyen firmaların sorumlularını 6 aya kadar hapis cezası ve 300 güne kadar adli para cezası bekliyor.

Şirketlere internet sitesi kurma zorunluluğu

İnternet sitesinde sürekli yayımlanacak bilgiler de belirlendi. Buna göre, şirketin MERSİS numarası, ticaret unvanı, şirket merkezinin adresi, taahhüt edilen ve ödenen sermaye miktarı ile anonim şirketlerde yönetim kurulu başkan ve üyelerinin, limited şirketlerde müdürlerin, sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerde yöneticilerin ad ve soyadları internet sitesinde sürekli olarak bulunacak.

Bunlar, şirketin kurulma aşamasında bulunması gerekenler. Bundan sonra da şirkette yapılan her değişikliğin, örneğin; bir anonim şirketse ve genel kurul yapmışsa bu genel kurul tutanağının, onun ötesinde bir yönetim kurulu kararı alınmışsa bu yönetim kurulunun kararını, şirket hakkındaki herhangi bir iptal davası ya da hacizle devam eden bir haciz şerhi varsa bunların bulunması gerekiyor. Türkiye’de yaklaşık olarak 750 bin şirketin kayıtlı, 200-250 bine yakın şirketin ise kayıt dışı olduğu da biliniyor.

1 Temmuz 2014′ den önce kurulan şirketlerin, web sitelerini bu tarihe kadar Yeni TTK’ya uyumlu hale getirmeleri gerekiyor…

Sahip oldukları web sitesinde bu bilgileri sağlayan şirketler, internet sitesinde yer alan içeriğin sitede yayımlanması, değiştirilmesi ve yenilenmesi gibi işlemlerde güvenli elektronik imza ve zaman damgası kullanacak. İlgili bilgilere erişim için internet sitesi içinde “http://firmasitesi/bilgitoplumuhizmetleri” adresinden yönlenmeyi sağlayacak. 

Şirketler, web sitelerinde erişime açık bulundurdukları bilgi ve belgeleri elektronik ortamda arşivleyecekler.

Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce kurulmuş şirketlerin, 1 Temmuz 2014 tarihinden itibaren 3 ay içinde web  sitesi açmaları ve bu sitenin belirli bir bölümünü, ilanların yayımlanması için tahsis etmeleri gerekecek.

Milyar dolarlık bu piyasada bazı web tasarım firmaları 3-3 bin 500 lira civarında bir ücret talep ediyor. Firmalara getirilen zorunlulukla birlikte şirket sayısı da dikkate alındığında toplamda milyar dolarları geçen bir piyasa söz konusu, bundan dolayı web tasarım piyasasına ciddi bir ilgi var.

Bir çok firmanın web sitelerinde yasaya uygun bulunması gereken bazı şeyler mevcut olmasına karşın, firma yöneticileri yeni TTK hakkında pek bilgiye sahip değiller. Esasında firmaların en büyük sıkıntısı web sitesini başkalarına yaptırdıklarında güncelleme gerektiğinde yine başkalarına muhtaç durumda kalmaları. Çünkü web sitesi profesyonel ve çok pahalı bazı programlar yardımıyla yapıldığında siteyi güncellemek için yine bu tarz programlar gerekli. Ancak firmalar bu programlara sahip olmadıkları için güncelleme yapmak istediklerinde yine yapan kişiyle muhatap olmak ve yeniden ücret ödemek zorunda kalabiliyorlar. Oysa hazır site sihirbazı ile biraz gayret ile bilgisayar kullanmayı bilen herkes kendi web sitesini yapabilmektedir. Firmaların 2-3 bin dolar vererek web sitesi yaptırmak ve her güncellemede tekrar ücret ödemek yerine hazır site sihirbazı ile kendi web sitesini kendilerinin yapmaları daha mantıklı görünüyor. Üstelik bu şekilde web tasarım maliyetleri % 90 oranında düşürülebiliyor. Hazır site yapımı konusunda detaylı bilgi için ilgili siteye göz atabilirsiniz.

Sıra
Kabahat olarak tanımlanan fiil
 2012
 2013
 2014

1

Tescil ve kayıt için gerçeğe aykırı beyanda bulunulması

2.000 

2.156 

2.240 

2

Tacirin, ticari işletmesine ilişkin işlemleri, ticaret unvanıyla yapmaması ve işletmesiyle ilgili senetlerle diğer belgeleri bu unvan altında imzalamaması 

2.000 

2.156 

2.240 

3

Tescil edilen ticaret unvanının, ticari işletmenin görülebilecek bir yerine okunaklı bir şekilde yazılmaması 

2.000 

2.156 

2.240 

4

Ticari mektuplarda ve ticari defterlerin dayanağını oluşturan belgelerde ticaret unvanının, işletmenin merkezinin, ticaret sicili numarasının ve şirket internet sitesi oluşturma yükümlülüğüne tabi ise internet sitesi adresinin gösterilmemesi, internet sitesi yükümlülüğü olan sermaye şirketlerince bu bilgilerin internet sitesine konulmaması

2.000 

2.156 

2.240 

5

İnternet sitesi kurma yükümlülüğü olan anonim şirketlerin; yönetim kurulu başkan ve üyelerinin adları ve soyadları ile taahhüt edilen ve ödenen sermaye miktarını, limited şirketlerin; müdürlerinin adları ve soyadları ile taahhüt edilen ve ödenen sermaye miktarını, sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin de yöneticilerinin adları ve soyadları ile taahhüt edilen ve ödenen sermaye miktarını, internet sitelerinde yayımlamamaları

2.000 

2.156 

2.240

Şu ana kadar bir yorum yapıldı.

  1. Bir Dost :) dedi ki:

    Ne tür kurumlar acabilir ? Mesela küçük esnafda acması gereklimi ?