Hicri Yılın Son Fırsatı; Zilhicce…

zilhicce ilk on gün

zilhicce ilk on gün

Değeri pek bilinmeyen mukaddes günlerdir Zilhicce’nin ilk on günü

Hicri ayların sonuncusu (on ikincisi) olan Zilhicce ayının ilk on günü hem Kur’an-ı Kerim hem de hadislerde özel günler olarak övülmüştür. 2013 yılı için 6 Ekim de başlayan ve Kurban Bayramı 1. gününe kadar devam eden bu günler (on gece ve dokuz gündüz) Ramazan’ın son on gecesi kadar değerlidir. Zilhicce’nin onuncu günü Kurban Bayramı‘dır.

İçerisinde hac ibadetinin olduğu, milyonlarca insanın Arafat’a koşup Rabb’inden af fermanını aldığı, şeytanların taşlandığı, kurbanların kesildiği, Allah ve Peygamberinin övdüğü, dört gününün değil neredeyse her gününün bayram olduğu Zilhicce ayına girmiş bulunuyoruz…

Allah (celle celalühü ) : ”Sabahın müjdecisi olan fecr’e ve gecelerin en faziletlisi olan on geceye …. geceye yemin olsun” (Sure-i Fecir 1-4) buyurmaktadır. Alimlerin çoğuna göre burada kastedilen geceler Zilhicce ayının ilk on gecesine işaret ediyor. Muharrem ayının ilk on gecesi ya da Ramazan’ın son on gecesi olduğunu söyleyenler varsa da çoğunluk burada kastedilenin Kurban Bayramından önceki on gece olduğu görüşünde.

Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) : “Allah’a ibadet edilecek günler içinde Zilhicce‘nin ilk on gününden daha sevimli günler yoktur. O günlerde tutulan her günün orucu bir senelik oruç tutmaya, her gecesinde kılınan namazlar da Kadir Gecesine denktir.” 

Nasıl ki bir ürün yada hizmet satın alırken indirimleri, bonus ve fırsatları takip ederek o ürün ve hizmeti neredeyse bedavaya getirmek için uğraşıyorsak… Yada bir dönem boyunca kaybettiğimiz zamanların sonucunda kırık notlarımız için bize o sene için verilen bir fırsat olan ortalama yükseltme yada sorumluluk sınavlarına giriyorsak…

Tabir yerindeyse 1 e 1000 kazancın olduğu ve cennetin nerdeyse bedavaya getirilme fırsatının sunulduğu bu gün ve gecelerden yararlanmak için peki neler yapmalıyız…

Zilhicce-Degerlendirmek

Zilhicce-Degerlendirmek

  • Dinimizce bu günlerde tuttuğumuz bir günlük zilhicce orucu, bin yıllık orucun sevabına denk sayılıyor.
  • Bu özel günlerin her gecesinde kılınan namazlar, Kadir Gecesi’nde yapılan ibadetlerin sevabına eşdeğer.
  • Peygamber Efendimiz bu günlerde dinimizin de özü sayılan tesbih (Subhanallah), tahmid (Elhamdülüllah), tehlil ( Lailahe illallah) ve tekbiri (Allahuekber) dilimizden düşürmememizi istiyor. Her biri 33 er defa çekilebilir.
  • Yine Peygamberimizin (a.s.) önerdiği:Subhanalahi velhamdulillahi vela ilahe illallahu vallahu ekber. Vela havle vela kuvvete illa billahil aliyyil aziym.”  tesbihi 100 defa çekilebilir.
  • Bolca Kur’an-ı Kerim yada ezbere bildiğimiz sureler okunabilir.
  • Bol sadaka vermek, insanlara yardım etmek… Tebessüm etmek bile bir ibadettir…
  • Bu kutlu zamanlarda dua, tevbe ve istiğfarı bolca yapmalıyız.

Zira bir senelik hatalarımızı, eksiklik ve noksanlıklarımızı kapatabilmek için bu kalan son şansımız. Zilhicce ayı, senelik hesapların görülüp amel defterlerinin kapandığı hicri takvimin son ayıdır.