EĞİTİMCİLERE ÖNERİLER

EĞİTİMCİLERE  ÖNERİLER

Hangi konuda eğitim veriyorsak verelim öncelikle, muhatap aldığınız kişiyi yada topluluğu överek ve takdir ederek söze başlayalım.

İfadelerimizin hiçbirinde; tembel, işe yaramaz, anlayışsız, beceriksiz, senden adam olmaz! gibi olumsuzluk çağrıştıran sözcükleri kullanmayalım.

Karşımızdakilerin hatalarını pat diye kendilerine söylemektense, dolaylı yollardan ifade edelim. İnsanların hata yapabileceğini, bazen kendimizin de hatalar yaptığını çekinmeden belirtebilelim. Yapılan hataların düzeltilebilir olduğunu anlatıp, onları yüreklendirelim. Her hata bizlere yeni bir şeyler katar, en azından nelerin yapılmaması gerektiğini öğretir. O yüzden hem kendi hatalarımızdan hem de muhataplarımızın hatalarından çekinmeyelim.  

Muhataplarımızın hatalarını doğrudan söylemek ve onlara direk şunları yapın gibi emir vermek yerine, çeşitli sorular yönelterek, hatalarını ve yapılması gerekenleri kendilerine bulduralım.

Karşımızdakileri devamlı olarak; güzel, aferin, iyi olacak, başaracaksın, sözlerin yada çalışmaların ne kadar güzel, sizlerle gurur duyuyorum… gibi teşvik edici, onurlandırıcı ve güven duygusu verecek ifadeler kullanarak tebrik edelim.

Karşımızdakilerin kendilerini ifade etmelerine, konuşmalarına olanak verelim!… Kişiler kendilerini ifade edebildikleri sürece her alanda daha çok gelişim gösterirler…

Eğitimciler olarak yapılmasını istediğimiz işi karşımızdakilerin seve seve isteyerek yapmaları için onlara zaman zaman başarabilecekleri sorumluluklar verelim…

– İnsanlar, biz istediğimiz için değil; kendi ihtiyaçları olduğu için ve sorumluluğunun gereği olarak iş yaptıklarını bilirlerse doğru ve etkili çalışmaya kendiliğinden yönelirler.

– Kişilere kendi isimleri ile hitap ettiğimiz ve onlara iyi sıfatlar verdiğimizde, onların da bu sıfatlara yaraşır olmaya çalıştıklarını göreceğiz. Övmek ve takdir etmek her zaman bizim kilit anahtarımız olacak…